جزوه معیارهای رایج بیمارستانی (PDF) | مرجع ارزیابی بالینی، گزارش‌دهی و سنجش ریسک در پرستاری

در بیمارستان، خیلی وقت‌ها همان چند دقیقه اولِ ارزیابی تعیین می‌کند بیمار به مسیر درمان درست می‌رود یا نه. پرستار و پزشک باید بتوانند با معیارهای استاندارد، سطح هوشیاری را بسنجند، میزان سدیشن و آژیتاسیون را ارزیابی کنند، خطر سقوط و زخم فشاری را محاسبه کنند، و مهم‌تر از همه، گزارش را به شکل ساختارمند و قابل اقدام منتقل کنند.

جزوه «معیارهای رایج بیمارستانی» دقیقاً برای همین نیاز نوشته شده است: یک فایل خلاصه، جدول‌محور و کاربردی برای کار بالینی، کشیک، امتحان عملی و OSCE. محتوای این صفحه، معرفی و نمونه‌سازی از همین جزوه است تا بدانید دقیقاً چه چیزی دریافت می‌کنید.

جدول معیارهای بیمارستانی شامل GCS، RASS، ISBAR، Morse و Braden برای پرستاری

این صفحه را سریع بخوانید: چه چیزهایی داخل جزوه است؟

اگر دنبال نتایج سریع هستید، این لیست را ببینید:

  • جدول و نکات معیارهای سطح هوشیاری: AVPU، GCS و FOUR Score
  • ارزیابی آژیتاسیون/سدیشن: RASS (مناسب ICU و بیماران سدیت)
  • ارتباط و تحویل بیمار: ISBAR + تکنیک CUBAN برای کیفیت گزارش
  • ریسک سقوط: Morse Fall Scale + اقدامات پیشگیرانه سقوط
  • ریسک زخم فشاری: Braden Scale (زخم بستر) + تفسیر
  • تصمیم‌گیری بالینی: SMART Discharge Protocol (ترخیص ایمن)
  • احتمال آمبولی ریه: Geneva و (در فایل) جداول مرتبط مانند Wells

هدف جزوه: به جای متن‌های طولانی، به شما «چارچوب سریع» می‌دهد؛ همان چیزی که در بخش و سرِ تخت بیمار به کار می‌آید.

چرا آشنایی با معیارهای بیمارستانی برای پرستاری و تیم درمان حیاتی است؟

«معیار» یعنی ابزاری برای سنجش. در محیط بالینی، معیارها به شما کمک می‌کنند وضعیت بیمار را با زبان مشترک توصیف کنید. طبق تعریف ابتدایی جزوه، ابزارهای سنجش می‌توانند شامل آزمایش‌ها، گرافی‌ها، علائم و نشانه‌ها، چک‌لیست‌ها و مقیاس‌ها باشند.

  • افزایش ایمنی بیمار با پایش دقیق و استاندارد
  • کاهش خطای مراقبتی با ثبت قابل استناد
  • ارتباط بهتر بین تیم درمان با چارچوب‌هایی مثل ISBAR
  • تسریع تصمیم‌گیری در اورژانس و ICU
  • آمادگی بهتر برای آزمون‌های مهارتی و OSCE

اگر یک دانشجو یا پرستار تازه‌کار باشید، احتمالاً این تجربه را دارید: همه چیز را می‌دانید، اما سرِ تخت نمی‌دانید چطور آن را «استاندارد گزارش» کنید. این جزوه دقیقاً همان فاصله را پر می‌کند.

معیارهای ارزیابی سطح هوشیاری (LOC): از ساده تا دقیق

جزوه توضیح می‌دهد که هوشیاری دو بخش دارد: «بیداری» و «آگاهی». بیداری بیشتر واکنش‌های اولیه است؛ آگاهی مربوط به درک محیط و ارتباط مؤثر با آن. به همین دلیل، تغییر سطح هوشیاری اغلب حساس‌ترین نشانگر تغییرات نورولوژیک محسوب می‌شود. 

1) AVPU: سریع‌ترین معیار برای تریاژ و اورژانس

معیار AVPU یک روش سریع ارزیابی سطح هوشیاری است و در کمک‌های اولیه، آمبولانس و تریاژ اورژانس به عنوان معیار اولیه کاربرد دارد.  وقتی زمان کم است، AVPU نجات‌دهنده است.

حرف
معنی
نمونه کاربردی
A
Alert (هوشیار)
چشم‌ها باز، اطراف را نگاه می‌کند، فرمان‌پذیر است
V
Verbal (پاسخ به صدا)
با صدا زدن واکنش دارد یا پاسخ می‌دهد
P
Pain (پاسخ به درد)
با محرک دردناک واکنش نشان می‌دهد
U
Unresponsive (بدون پاسخ)
به هیچ محرکی پاسخ نمی‌دهد

نکته عملی: AVPU برای تصمیم فوری عالی است، اما برای پیگیری روند بیمار (Trend) معمولاً به معیار دقیق‌تر نیاز دارید.

2) GCS: معیار کلاسیک برای شدت و عمق اختلال هوشیاری

جزوه بیان می‌کند GCS رایج‌ترین ابزار ارزیابی LOC است و برای تعیین شدت و عمق آسیب مغزی (به‌خصوص TBI) کاربرد دارد. همچنین یادآوری می‌کند که GCS محدودیت‌هایی هم دارد و بهتر است همراه سایر ارزیابی‌ها استفاده شود. 

GCS از سه بخش تشکیل می‌شود:

  • E (Eye Opening): پاسخ چشمی (حداکثر 4)
  • V (Verbal Response): پاسخ کلامی (حداکثر 5)
  • M (Motor Response): پاسخ حرکتی (حداکثر 6)

تفسیر سریع و بالینی:

  • GCS 13 تا 15: آسیب خفیف
  • GCS 9 تا 12: آسیب متوسط
  • GCS کمتر از 9: آسیب شدید

طبق جزوه، معمولاً وقتی GCS کمتر از 8 باشد، انتوباسیون توصیه می‌شود.

3) FOUR Score: گزینه بهتر برای بیمار اینتوبه و ارزیابی ساقه مغز

FOUR Score (Full Outline of UnResponsiveness) در جزوه به عنوان معیار مفید برای بیماران اینتوبه معرفی شده و مزیت آن نسبت به GCS، ارزیابی رفلکس‌های ساقه مغز و الگوهای تنفسی است. 

  • E: پاسخ چشمی
  • M: پاسخ حرکتی
  • B: رفلکس‌های ساقه مغزی
  • R: تنفس

مزیت مهم: FOUR Score پاسخ کلامی ندارد؛ بنابراین برای بیمار تراکئوستومی یا اینتوبه بسیار کاربردی‌تر است. 

RASS: معیار ریچموند برای آژیتاسیون و سدیشن (ویژه ICU)

RASS چیست؟ RASS یا Richmond Agitation-Sedation Scale یک مقیاس عددی از +4 تا -5 است که برای سنجش میزان آژیتاسیون یا عمق سدیشن بیمار در ICU استفاده می‌شود. این معیار به تیم درمان کمک می‌کند سطح هوشیاری بیمار سدیت‌شده را به‌صورت استاندارد گزارش کنند.

در فایل، معیار ریچموند (RASS) برای بررسی بیداری، آژیتاسیون و سداسیون معرفی شده است و تأکید می‌کند که RASS معیار ارزیابی درد نیست و بیشتر برای بیماران آژیته یا دریافت‌کننده سداتیو استفاده می‌شود. 

اگر شما در ICU یا اورژانس کار می‌کنید، RASS یکی از معیارهایی است که «باید» سریع بلد باشید؛ چون گزارش شما را استاندارد می‌کند.

امتیاز
توضیح ساده و کاربردی
+4
پرخاشگر، خطر آسیب به خود/پرسنل
+3
آشفته شدید، لوله/اتصالات را می‌کشد
+2
آشفته، حرکات بی‌هدف
+1
بی‌قرار، اضطراب بدون پرخاش
0
هوشیار و آرام
-1
خواب‌آلود، با صدا بیدار می‌شود
-2
بیهوشی سطحی، پاسخ کوتاه به صدا
-3
بیهوشی متوسط، با صدا چشم باز می‌کند
-4
بیهوشی عمیق، فقط با درد واکنش
-5
بیدار نمی‌شود، بدون پاسخ به صدا/درد

نکته فروش جزوه: در فایل، جدول تصویری RASS و نکات تفسیر آن وجود دارد و دقیقاً همان چیزی است که برای مرور سریع سرِ شیفت نیاز دارید. 

ISBAR: استاندارد طلایی تحویل بیمار و گزارش‌دهی پرستاری

ISBAR چیست؟ ISBAR یک چارچوب استاندارد برای تحویل بیمار و گزارش‌دهی بالینی است که باعث می‌شود اطلاعات حیاتی بیمار به‌صورت منظم، کوتاه و بدون خطا منتقل شود. این روش در بسیاری از بیمارستان‌ها به عنوان استاندارد رسمی تحویل شیفت استفاده می‌شود.

اگر گزارش شما ساختارمند باشد، احتمال خطای درمانی پایین می‌آید. به همین دلیل ISBAR در بسیاری از بیمارستان‌ها یک استاندارد رسمی است.

اجزای ISBAR (با مثال ساده)

  • I (Identify): معرفی خودتان و بیمار (تطبیق هویت مطابق دستورالعمل)
  • S (Situation): وضعیت فعلی و علت تماس/تحویل
  • B (Background): سوابق و وضعیت زمینه‌ای، داروها، آلرژی
  • A (Assessment): ارزیابی فعلی، یافته‌ها، وخامت
  • R (Recommendation): پیشنهاد اقدام بعدی، درخواست و پیگیری

یک نمونه گزارش ISBAR 

I (Identify): من … پرستار شیفت عصر هستم. بیمار آقای/خانم …، شماره پرونده …، تخت …

S (Situation): بیمار از ۳۰ دقیقه قبل دچار تنگی نفس و افت اشباع اکسیژن شده، اکنون SpO2=88% با اکسیژن …

B (Background): سابقه COPD/نارسایی قلبی دارد، امروز دیورتیک دریافت کرده، آلرژی دارویی ندارد.

A (Assessment): RR بالا، صدای خس‌خس، فشار …، نبض …، سطح هوشیاری …

R (Recommendation): درخواست ویزیت فوری، بررسی ABG/ECG، تنظیم اکسیژن و دستور درمان.

CUBAN: تکنیک طلایی برای کیفیت تحویل بیمار با ISBAR

در فایل، برای استانداردسازی کیفیت گزارش ISBAR، تکنیک CUBAN معرفی شده است.

  • C (Confidentiality): حفظ محرمانگی اطلاعات بیمار
  • U (Uninterrupted): گزارش بدون وقفه و حواس‌پرتی
  • B (Brief): خلاصه، بدون حاشیه غیرضروری
  • A (Accuracy): دقیق و قابل استناد، به‌روز
  • N (Named nurse): تحویل توسط پرستار مسئول

نقطه قوت این جزوه: شما فقط تعریف ISBAR را نمی‌گیرید؛ یک «قالب اجرایی» می‌گیرید که در تحویل شیفت واقعاً کار می‌کند.

Morse Fall Scale: معیار ارزیابی خطر سقوط (پاسخ مستقیم به کوئری «جدول معیار مورس»)

طبق داده‌های گوگل شما، کوئری «جدول معیار مورس» Impression خیلی بالایی دارد اما CTR صفر است؛ دلیلش این است که کاربر انتظار دارد جدول و تفسیر ریسک را سریع ببیند. این بخش دقیقاً برای همان Intent نوشته شده است.

Morse Fall Scale چیست و چرا مهم است؟

خطر سقوط یکی از شایع‌ترین و پرهزینه‌ترین حوادث داخل بیمارستان است. اگر شما ریسک سقوط را درست بسنجید، با اقدامات ساده می‌توانید از شکستگی، خونریزی و طولانی شدن بستری جلوگیری کنید.

جدول خلاصه Morse

مولفه
نمونه امتیازدهی رایج
برداشت سریع
سابقه سقوط
دارد / ندارد
ریسک پایه را بالا می‌برد
تشخیص ثانویه
بله / خیر
همزمانی بیماری‌ها ریسک را بیشتر می‌کند
وسایل کمک حرکتی
عصا/واکر/دیواره‌ها
عدم تعادل یا وابستگی
IV/هپارین لاک
دارد / ندارد
محدودیت حرکتی و گیرکردن
الگوی راه رفتن
نرمال / ضعیف / مختل
یکی از مهم‌ترین بخش‌ها
وضعیت ذهنی
آگاه / فراموشکار
عدم توجه به محدودیت‌ها

مزیت فایل PDF: در جزوه، جدول تصویری Morse و نکات پیشگیری و مراقبت‌های پرستاری پس از شناسایی بیمار پرخطر آمده است.

تفسیر نمره نهایی در Morse Fall Scale

امتیاز کل
سطح خطر سقوط
اقدام پیشنهادی
0–24
خطر کم
مراقبت روتین و آموزش عمومی
25–44
خطر متوسط
نظارت بیشتر، بررسی محیط، آموزش دقیق‌تر
45 و بالاتر
خطر بالا
پروتکل پیشگیری فعال، برچسب هشدار، سرکشی مکرر

نکته مهم برای کار بالینی: اگر نمره بیمار بالای 45 باشد، باید او را در دسته بیماران پرخطر ثبت کرده و اقدامات پیشگیرانه فوری اجرا شود.

اقدامات پیشگیرانه سقوط (عملی و قابل اجرا در بخش)

  • حفاظ تخت را همیشه بالا نگه دارید.
  • ارتفاع تخت در پایین‌ترین حد ممکن تنظیم شود.
  • وسایل کمک حرکتی (عصا/واکر) را در دسترس قرار دهید.
  • در محیط درمان، بیمار پرخطر را تنها نگذارید.
  • آموزش بیمار و همراه درباره پیشگیری از سقوط.

نکته کشیک: در فایل حتی توصیه‌های زمان‌بندی سرکشی و نکات مرتبط با داروهای افزایش‌دهنده ریسک سقوط هم آمده است. 

Braden Scale: معیار ارزیابی خطر زخم فشاری (زخم بستر)

زخم فشاری یکی از شاخص‌های کیفیت مراقبت است. معیار Braden کمک می‌کند بیماران در معرض خطر را زود تشخیص دهید و قبل از ایجاد زخم، پیشگیری کنید. در صفحه فعلی شما اشاره شده Braden شامل ۶ بخش است؛ اینجا ساختار را «آماده استفاده» می‌کنیم.

اجزای Braden (۶ بخش اصلی)

  • ادراک حسی
  • رطوبت پوست
  • فعالیت
  • تحرک
  • تغذیه
  • اصطکاک و برش

قاعده سریع: هر چه نمره پایین‌تر، خطر بالاتر. (در بسیاری از منابع بالینی، نمره کمتر از ۱۸ به‌عنوان خطر قابل توجه در نظر گرفته می‌شود.)

مزیت فایل: در جزوه، جدول کامل Braden و محدوده‌های ریسک به صورت واضح آمده است و برای ثبت در کاردکس بسیار کمک‌کننده است.

SMART Discharge Protocol: پروتکل ترخیص ایمن و مؤثر

ترخیص فقط «مرخص کردن بیمار» نیست؛ یک فرآیند ایمنی است. در فایل، SMART به عنوان یک ابزار برای ترخیص ایمن و مؤثر معرفی شده است.  این پروتکل کمک می‌کند چیزی از قلم نیفتد و گزارش ترخیص یک استاندارد ثابت داشته باشد.

حرف
معنی
سؤال کلیدی قبل از ترخیص
S
Signs (علائم)
علائم حیاتی پایدار است؟ علائم هشدار به بیمار گفته شد؟
M
Medications (داروها)
داروها، زمان مصرف، عوارض و تداخل‌ها توضیح داده شد؟
A
Appointments (ویزیت بعدی)
پیگیری و زمان مراجعه بعدی مشخص شد؟
R
Results (نتایج)
نتایج آزمایش/تصویربرداری باقی‌مانده تعیین تکلیف شد؟
T
Talks (صحبت‌های لازم)
آموزش‌ها و نکات مهم به بیمار/خانواده منتقل شد؟

اگر شما در بخش هستید: SMART باعث می‌شود ترخیص شما هم «ایمن‌تر» باشد و هم «مستندتر».

Geneva Score: ارزیابی احتمال آمبولی ریه (PE)

یکی از کوئری‌های پرتکرار شما «معیار ژنو در پرستاری» است. در فایل توضیح داده می‌شود آمبولی ریه زمانی رخ می‌دهد که جریان خون در شریان ریوی به‌وسیله لخته مختل شود و معمولاً منشأ لخته از DVT اندام تحتانی است. 

هدف Geneva: کمک به تخمین احتمال PE و هدایت تصمیم‌گیری برای مسیر تشخیصی/درمانی (به‌خصوص در کنار علائم و یافته‌های بالینی).

در جزوه، جدول Geneva به صورت تصویری/فرمی آمده است.در این صفحه، خلاصه‌ی اجزای پرکاربرد را برای مرور سریع می‌آوریم:

  • سن بالاتر (مثلاً >65 سال)
  • سابقه DVT یا PE
  • جراحی یا شکستگی اخیر
  • ضربان قلب بالا
  • درد اندام تحتانی یک‌طرفه
  • هموپتیزی

نکته عملی برای پرستاری: ارزش Geneva فقط عدد نیست؛ کمک می‌کند بدانید بیمار «کم‌خطر/متوسط/پرخطر» است و پیگیری را جدی‌تر کنید.

این جزوه برای چه کسانی مناسب است؟

  • دانشجویان پرستاری و پزشکی که می‌خواهند معیارها را جدولی و سریع مرور کنند
  • کارآموزان اورژانس و ICU که با بیمار بدحال و سدیت سروکار دارند
  • پرستاران شاغل که نیاز به مرجع سریع سر شیفت دارند
  • اساتید و مربیان مهارت‌های بالینی برای تدریس و طراحی سناریو

چرا دانلود این فایل ارزش دارد؟

  • جدول‌محور و اسکن‌پذیر: به درد محیط واقعی بیمارستان می‌خورد، نه فقط مطالعه تئوری
  • شامل معیارهای پرتکرار در امتحان و OSCE
  • پوشش معیارهای مهم: AVPU، GCS، FOUR، RASS، ISBAR، SMART، Morse، Braden، Geneva
  • دارای نکات اجرایی و کاربردی برای گزارش‌دهی و پیشگیری (مثل سقوط)

اگر می‌خواهید «کمتر گیج شوید و سریع‌تر تصمیم بگیرید»، این جزوه دقیقاً همین کار را می‌کند.

پرسش‌های پرتکرار (FAQ)

آیا این جزوه بیشتر آموزشی است یا کاربردی؟

کاربردی. تمرکز فایل روی معیارهای پرتکرار و استفاده در کار بالینی و گزارش‌دهی است، نه توضیح طولانی.

برای بیمار اینتوبه، بهتر است GCS را بنویسیم یا FOUR Score؟

در بیماران اینتوبه/تراکئوستومی، FOUR Score به دلیل حذف پاسخ کلامی و ارزیابی ساقه مغز معمولاً مناسب‌تر است. 

ISBAR دقیقاً کجاها استفاده می‌شود؟

در تحویل شیفت، تحویل سرویس، انتقال بیمار به پاراکلینیک، گزارش به پزشک یا دریافت گزارش از پزشک—به طور کلی هر جا که تحویل بیمار انجام می‌شود.

چرا کوئری «جدول معیار مورس» برای صفحه مهم است؟

چون کاربران دقیقاً دنبال جدول و تفسیر سریع ریسک سقوط هستند. با ساختار جدید، صفحه دقیقاً با همین intent هم‌راستا شده است.

برای پیشگیری از سقوط چه اقدامات فوری پیشنهاد می‌شود؟

مواردی مثل بالا بودن حفاظ تخت، تنظیم ارتفاع تخت، دسترسی به وسایل کمک حرکتی و آموزش بیمار/همراه از اقدامات کلیدی هستند.

جمع‌بندی

معیارهای بیمارستانی زبان مشترک بین تیم درمان هستند. وقتی AVPU، GCS، FOUR، RASS، ISBAR، Morse، Braden و Geneva را درست بلد باشید، هم ارزیابی‌تان دقیق‌تر می‌شود، هم گزارش‌دهی‌تان حرفه‌ای‌تر و هم مراقبت ایمن‌تر.

جزوه «معیارهای رایج بیمارستانی» یک فایل خلاصه و کاربردی است تا در کشیک، بخش و امتحان، سریع به نتیجه برسید.

برای دانلود فایل، بر روی لینک زیر کلیک فرمایید:

همین الان دانلود کن :)
تاریخ و ساعت انتشار :
16:45:47 ~~~ 1404/07/27
دسته بندی :
پزشکی
تعداد بازدید : 6027